Presentation

SÖT LIKÖR, damkören vid Karlstads Universitet, bildades 1987. Kören består av nästan 50 aktiva medlemmar i varierande åldrar uppdelade på fyra stämmor.

Allt sedan starten har kören verkat för att förgylla vardagen för studenterna vid Karlstads Universitet (tidigare Högskolan i Karlstad), samt att bjuda Karlstadsborna på musikaliska upplevelser av hög kvalitet och stor bredd. På repertoaren står allt från traditionell körrepertoar till pop och schlager, och kören strävar ständigt efter nya utmaningar. Söt Likör sätter inga gränser!

Körens verksamhet är mycket omfattande, med flera konserter och sjungningar varje år. Genom åren har kören arbetat med artister som Anna-Lotta Larsson, Christer Nerfont och Martin Stenmarck, men har också stått för flera egna hyllade konserter. ”Snorvipas saga” med text av Kerstin Högstrand och musik av Leif Nahnfeldt och Mattias Perez uruppfördes i samband med att kören firade 20 år 2007, och denna föreställning finns även utgiven på CD. Söt Likörs julkonsert i Karlstads Domkyrka (ibland i samarbete med Sällskapet CMB) har på senare år blivit en uppskattad tradition, där kören bjuder på välkända julsånger varvade med verk komponerade av t ex Benjamin Britten och Mozart. Andra tillfällen Söt Likör återkommande uppträder är i samband med Valborg, Karlstads Universitets Akademiska Högtid, samt Lucia. Kören har under många år samarbetat med Värmlands Lucia i samband med Luciahögtiden i Karlstads Domkyrka, och detta samarbete har på senare år utökats till att även innefatta luciatåg runt om i kommunen på luciadagen. Förutom sången är gemenskap en central del i verksamheten och kanske är det svårt att undvika då vi spenderar så mycket av vår fritid tillsammans. Utöver de övningar, sjungningar och konserter vi har ordnas det även en hel del fester samt andra aktiviteter man inte vill låta bli att vara med på.

Söt Likör är en damkör, men vi sjunger många gånger blandad repertoar, tillsammans med vår broderkör, Sällskapet CMB, vår manliga motsvarighet vid universitetet. Det är även tillsammans med dem vi har de flesta av våra sittningar och aktiviteter.

Historik

Söt Likörs historia började 1985, då manskören vid Högskolan i Karlstad, Sällskapet CMB, skulle sätta upp ett Bellmanspel och behövde en nymfkör. En samling lärarstuderande tjejer ställde upp och bildade en tjejkör. När Bellmanspelet väl var avklarat fortsatte tjejerna att sjunga tillsammans, mest under namnen Tjejkören eller Nymfkören. År 1987 kände de så till slut att det var dags att ta ett eget namn. Olika förslag, bl.a. Tonfiskarna och Cantabile diskuterades, men vinstlotten föll till slut på Söt Likör. Och så började resan!

Vid starten leddes Söt Likör av Anna Hagström. Mellan 1989 och 1996 växlade dirigentskapet mellan Lotta Israelsson och Annelise Gundersen. Under åren 1996 och 1997 var det Inger Berzelius som höll i dirigentpinnen och i januari 1998 började Björn Eckerrot som Söt Likörs första manliga dirigent. Vid årsskiftet 1999/2000 avlöstes Björn av Erik Rynefors som tog sig an Söt Likör parallellt med dirigentskapet för Sällskapet CMB. Sju år senare, vid årsskiftet 2006/2007, lämnade Erik över till Leif Nahnfeldt som var körens dirigent 2007-2014.

Under de första åren höll Söt Likör mestadels gemensamma konserter med Sällskapet CMB, oftast i form av Kör med Kör. Och under alla år har naturligtvis Lucia varit en av de stora sångarhögtiderna. Under många år har Söt Likör tillsammans med Värmlands Lucia deltagit i Luciahögtid i Domkyrkan, och från och med 2012 har detta samarbete utökats, så att Söt Likör nu sjunger tillsammans med Värmlands Lucia och hennes tärnor runt om i kommunen på Luciadagen. Under våren 1999 började tankarna om en egen stor konsert för Söt Likör att utformas. Det resulterade i en uppsättning av ”Pensionat Gasten”, en blandning av teater och musikal. Konceptet arbetades det sedan vidare på, och resulterade i begreppet Musikaliskt Möte, som under många år var Söt Likörs stora årligen återkommande händelse. Musikaliskt Möte var en konsert där ett möte av något slag ägde rum mellan kören och t.ex. en särskild musikstil eller en gästartist. Syftet var att Söt Likör skulle bredda sin repertoar och erhålla nya infallsvinklar samt att få till ett gränslöst utbyte mellan våra aktiva/återvändande medlemmar och det professionella musiklivet i Sverige. Söt Likör sätter inga gränser!

Musikaliska Möten genom åren:
2000 Söt Likör möter Christer Nerfont i Musikalernas värld (samt pianisterna Lasse Magnell och Pär Jorsäter)
2002 Söt Likör firar 15-års jubileum och möter Anna-Lena Brundi (samt pianisten Mikael Jöback)
2003 Söt Likör möter Stefan Nilsson, Jan Allan och Karin Eklundh
2003 Söt Likör möter Gundega-baletten
2004 Söt Likör möter Anna-Lotta Larsson och Martin Östergren
2005 Söt Likör möter Svante Thuresson och Munkfors Big Band
2006 Söt Likör möter Mamma Mia-trion (Gunilla Backman, Sussie Eriksson och Charlotte Strandberg)
2007 Söt Likör firar 20 år med uruppförandet av ”Snorvipas saga”.
2008 Söt Likör möter julen
2009 Söt Likör möter folkmusiken (Eva Åström Rune, Mattias Pérez och Nina Pérez)
2010 Söt Likör växlar spår – Destination Livet
2012 fyllde Söt Likör 25 år. Detta firades med en stor jubileumskonsert i början av 2013. Vid detta tillfälle deltog ca 80 medlemmar, aktiva och återvändare, under ledning av några av de dirigenter och vice dirigenter som har lett kören under åren.

Söt Likör har med åren blivit ett uppskattat inslag vid olika tillställningar på Karlstads Universitet. Kören deltar årligen vid kursstarter, Examenshögtider och vid Akademisk Högtid. Vid 2013 års högtid framförde kören ett bejublat Beatles-medley tillsammans med Sällskapet CMB. Kören förgyller också Karlstads kulturliv vid t ex Valborg, Julmarknaden i Mariebergsskogen och på Skyltsöndagen.

Medlemskapet i Söt Likör har man på livstid, vilket ger möjlighet att återvända som exilmedlem till återsamlingar, konserter och sittningar. Våren 1996 hade Söt Likör sin första återsamling. Ett trettiotal exilmedlemmar kom då till Karlstad för att träffa varandra och de nya medlemmarna i kören. Det har med åren blivit åtskilliga återsamlingar, ibland bara Söt Likör och ibland tillsammans med Sällskapet CMB. Föreningen har i dagsläget flera hundra medlemmar, av vilka drygt 40 är aktiva.

Förutom många konsertäventyr runt om i Sverige har Söt Likör även sjungit sig runt i världen. Resorna har hittills gått till nuvarande Ryssland, Norge, Frankrike, USA, Kanada och Spanien.

Skivor:
En god bit svensk kultur 1994 (Tillsammans med Sällskapet CMB)
Jullikör med Söt Likör 1998
Europa Cantat XV 2003 (Tillsammans med Sällskapet CMB)
Musikaliskt Möte 2003
…och så kom jul! 2010 (Tillsammans med Sällskapet CMB)
Snorvipas saga 2013

Dessutom medverkar Söt Likör på Sällskapet CMB:s skiva Hej dunkom, bröder! från 1999

Filminspelningar:
Kör med Kör ’97
Kår med Hår Kör med Kör ’98
Stolta stad Kör med Kör ’99
Snabba klipp Kör med Kör 2000
Made in Sweden Kör med Kör 2001
Räggler å paschaser Snorvipas saga och Jubileumskonsert 2007

Traditioner

HÖST
Höstterminens insjungning: Vi tar in nya medlemmar till kören, helt efter behov.
Halvårsmöte: Alla medlemmar träffas, motioner och propositioner behandlas.
Musikaliskt Möte: Söt Likörs årliga konsert där vi genom åren traditionellt har mött en gästartist, musikstil eller någon annan typ av kulturuttryck.

VINTER
Advent och Lucia: Detta är några av Söt Likörs stora traditioner som sträcker sig långt bakåt i körens historia. Förutom mindre luciasjungningar runt om i Karlstad och Värmland medverkar Söt Likör i Luciafirandet i Karlstads Domkyrka tillsammans med Värmlands Lucia. Tidigt på Luciamorgonen har Söt Likör och Sällskapet CMB luciatåg i Aula Magna på universitetet, - en populär och uppskattad tilldragelse bland studenter och anställda på universitetet.
Vårterminens insjungning: Vi tar in nya medlemmar till kören, helt efter behov.
Gyckeltäflan: En sittning som vanligtvis äger rum i februari månad. Det är en helkväll då alla stämmorna underhåller varandra med var sitt ”gyckel” (spex). En jury utser en vinnare som får ett hedervärt vandringspris.

VÅR
Valborg: Detta är körernas enskilt största gemensamma händelse under året och det och alla får möjlighet att plocka fram studentmössan ur garderoben. Vi framför vårsånger på olika platser i stan under dagen, och en av de traditionella sjungningarna äger rum på Stora Torget klockan 15.00 där Söt Likör sjunger tillsammas med Sällskapet CMB. Därefter skiljs körerna åt en stund och drar vidare på sina respektive äventyr genom stan. Vårens ankomst firas hela dygnet. Först efter majningen på Borgmästarholmen klockan 15.00 den 1 maj är Valborg över.
Kör med Kör: Konsert som tidigare har återkommit varje år, där Söt Likör och CMB gör en gemensam musikalisk satsning.

SOMMAR
Under sommaren har Söt Likör ledigt men vi brukar medverka på några sjungningar alldeles vid höstens terminsstart.