Söt Likör mötte folkmusiken och bjöd upp till dans

av: Sigrid Josefsson

En mörk kväll i början av oktober inbjöds det till konsert i Aula Magna. Det var Söt Likör som för tionde gången presenterade "Musikaliskt Möte". Det här året var det ett möte med folkmusiken som stod på repertoaren.

De har gett sig i kast med musikstilar som musikal, pop och jazz. Och i år var det folkmusik som skulle mötas. Det gjorde Söt Likör genom att bjuda in några av landets främsta folkmusiker - Eva Åström Rune, Mattias Pérez och Nina Pérez. Tidigare år har Söt Likör mött artister som Christer Nerfont (just nu aktuell med musikalen Sunset Boulevard på Värmlandsoperan) och Gunilla Backman, Sussie Eriksson och Charlotte Strandberg.

Söt Likör, under ledning av dirigent Leif Nahnfeldt, sjöng ny musik men återupplivade också sånger som funnits med på repertoaren under körens hela 22-åriga liv. Till detta Musikaliska Möte hade kören 17 nya medlemmar som gjorde sin första konsert.

- Det blev en rivstart för de nya med konsert efter bara några veckor, berättar Sigrid Josefsson, andrasopran och även PR-ansvarig i Söt Likör. Men alla har jobbat jättebra och vi är mycket nöjda med konserten, fortsätter hon.

Många av visorna som framfördes under kvällen var hämtade från en skiva som Mattias Pérez och Eva Åström Rune gav ut under förra året. Skivan fokuserar på den tunga industrin, med ballader och sånger från svenska gruvarbetare. Nina Pérez hade även introducerat kören i folkdansens värld och på scen dansades både slängpolska och schottis.

- Vi fick in mycket ny häftig musik på repertoaren genom samarbetet med Eva, Mattias och Nina, och det var roligt att möta tre artister som tillhör den svenska eliten inom folkmusikgenren. Folkdansen kom in som en naturlig del eftersom Söt Likör gärna jobbar sceniskt, berättar Sigrid.

Redan den 6 december bjuder Söt Likör in till ännu en konsert och då tillsammans med Sällskapet CMB. Det blir en julkonsert som kommer att hållas i Karlstads Domkyrka.

Av Mikaela Johansson, publicerad på www.karlstadsstudenttidning.se 2009-10-27