Söt Likör och Sällskapet CMB drog till Amerika

av: Albin Norén

Den 7:e - 18:e april var Söt Likör och Sällskapet CMB på resande fot.

Körerna gjorde ett bejublat gästspel på den nordamerikanska västkusten där Vancouver, San Juan Islands och Seattle besöktes. På hemvägen stannade körerna i New York några dagar, för att bland annat framträda i Svenska Kyrkan på Manhattan. Antalet resenärer var totalt 66 stycken. Söt Likör bidrog med 35 sångerskor och Sällskapet CMB med 31 sångare. Den välplanerade resan blev oerhört lyckad och vi bär alla på många roliga minnen. Mottagandet var enormt från våra amerikanska värdfamiljer och många av oss fick flera goda vänner. Konserterna bjöd på många godbitar från svensk vokalmusik med folkmusik, traditionell körlyrik och svensk popexport. Programmet förfinades under resan och resultatet blev unikt, med tanke på körernas kvalitet, repertoar och utryck.

Konsertplanen såg ut så här:
6/4 Aula Magna, Karlstads universitet
8/4 Scandinavian Center, Vancouver
10/4 Tulip Festival, Skagit Valley
12/4 San Juan Theatre, San Juan Islands
12/4 Lopes Art Center, San Juan Islands
13/4 Orcas Center, San Juan Islands
15/4 Swedish Church, New York

Idén till resan kom sig av att en farbror till Sällskapet CMB:s förre ordförande Magnus Iwarsson bor på Orcas Island och ville sammanföra ”sin” hemmakör med universitetskörerna i Karlstad. Så skedde under den internationella körfestivalen i Barcelona 2003, där Söt Likör och Sällskapet CMB för övrigt var de enda svenska körerna bland 3000 korister! Sammanträffandet ledde fram till en inbjudan till USA och i år blev alltså detta verkligt.

/AN