Körerna åker till Barcelona!

av: Kristian Björlin

Där Pyrenéerna möter Medelhavet, på norra delen av den spanska östkusten, har generationer av människors möten skapat en oas för handel, nöje och inte minst kultur.

Barcelona, med sina kilometerlånga stränder och sitt varma klimat, har alltid lockat till sig storheter inom en mängd olika genrer. Framför allt har konstnärer och andra kulturmänniskor fått stor frihet att utöva sina aktiviteter, vilket lämnat stort avtryck i stadens yttre. Barcelona är känt för sin fantastiska arkitektur och konstrikedom, och varje år kommer turister i hundratusentals av just denna anledning.

Europa Cantat är en årligen återkommande körfestival, som till stor del sponsras av pengar från EU. Varje festival hålls i olika städer och i år har turen kommit till Barcelona. Under tio dagar ska omkring 2500 körsångare från hela Europa uppträda tillsammans och framför allt utvecklas som körsångare i någon av de workshops som finns att välja mellan. Dessa workshops, som ges av framstående ledare från Europas musik- och kulturliv, ger körsångarna en möjlighet att fördjupa sig inom en viss musikstil, allt från klassisk opera till amerikansk showkör.

Som en del av studentkörernas mål att ständigt förbättras och få nya erfarenheter, kommer Sällskapet CMB och Söt likör, som enda körer från Sverige, att resa till Barcelona för att deltaga i Europa Cantat mellan 18:e och 27:e juli i år. Att få utöva sin körsång tillsammans med 2500 andra körsångare i en stad som vimlar av kulturyttringar, ser medlemmarna i Sällskapet CMB och Söt likör som ett stort äventyr. Barcelonas stora nöjesutbud och möjligheterna till ett och annat bad i Medelhavet gör inte saken sämre, men även om vädret sätter stopp för dessa aktiviteter kommer resan ändå att bli en fantastisk upplevelse.