Kör med Kör ’03 – Livs Levande

av: Kristian Björlin

Efter att ha gjort uppehåll förra året var Kör med Kör tillbaka igen i april i år med uppsättningen LIVS LEVANDE.

Carlstads ManskörsBröder och Söt Likör med dirigent Erik Rynefors anlitade i år regissören och koreografen Svante Grogarn, med hela världen som arbetsplats, för ett ytterst fruktsamt samarbete. Tillsammans med körerna förde Svante in mystik och djup men också show, lyx och flärd i en tvåaktsföreställning där ett av alla tänkbara teman var döden och livet – från död till liv, i just den ordningen. På den blandade repertoaren stod bland annat arrangemang av Beatles-låtar, musik av Bo Kaspers orkester och gamla goda ABBA, rock’n’roll, Bach…

I första akten utgjorde folkmusik ett centralt inslag, och då avses etniskt färgad musik från stora delar av världen. Som exempel kan nämnas samisk jojk, fornnordiska inslag ur Havamal och sydafrikanska tongångar med sextio personer dansande samtidigt på scenen! CMB stämde upp i stundtals ljuvt liturgiska, stundtals manligt kraftfulla georgiska toner, Söt Likör bjöd på himmelssträvande kulning och själslisande oskattbarheter ur den svenska körsångsskatten. Delar av David Fanshawes säregna, afrikainspirerade tonsättning till den latinska mässtexten, African Sanctus, förbryllade publiken i energiladdade scenerier innan första akten tog slut.

I andra akten mötte publiken en elegant cocktailpartyuppklädd ensemble, som bjöd på energifyllda tolkningar av sånger som bland andra Gimme! Gimme!, Lady Madonna, Honky Tonk Women, It’s Raining Man, före den laddade avslutningen med Bo Kaspers Vi kommer aldrig att dö som en direkt hyllning till livet och livskraften. För körerna som utgör Kör med Kör, det vill säga Sällskapet Carlstads ManskörsBröder och Söt Likör, var uppsättningen som en injektion av sprudlande levnadsfröjd. Vi tror och hoppas att publiken åtnjöt samma vitaliserande effekt.