CMB och Söt Likör i USA

av: Peter Wallman

I somras var det äntligen dags efter flera års planering. Söt Likör och Sällskapet CMB kom iväg på körresa till USA, där vi på tiotalet platser framträdde med det Kör med Kör-program vi gav på Scalateatern i våras: Made in Sweden. Där visade vi prov på god svensk musikexport, bland annat med en rejäl portion Björn och Benny, i form av ABBA-musik samt stycken från Chess och Kristina från Duvemåla.

Körerna gjorde några konserter i Toronto, och träffade bland andra utflyttade svenskar i kvinnoföreningen Svea. Av dem fick körerna ett stipendium på omkring 6000 kronor. Under vistelsen i Toronto fick vi mycket hjälp av Lars Henriksson, tidigare anställd på Högskolan i Karlstad, numera sedan 18 år bosatt i Toronto. Där passade körerna också på att se ABBA-musikalen Mamma Mia. Niagarafallen hann vi också med. Därefter bar det iväg till Chicago, där körerna bland annat framträdde utanför nöjesparken Six Flags. I New York betades sevärdheterna av innan de sista konserterna inför hemfärden gavs utanför svenska kyrkan och i FN-husets entré. Ett av de starkaste minnena från resan för oss var de utflyttade svenskar som började gråta när körerna sjöng stycken som påminde om deras ursprung. "Hemma" från Kristina från Duvemåla var ett sådant.