Körerna förgyllde universitetsinvigningen

av: Peter Wallman

Den 22 januari invigdes Karlstads universitet. Studentkörerna Söt Likör och Sällskapet CMB spelade en viktig roll under den pampiga och livfulla invigningsceremonin…

Studentkörerna förgyllde Karlstads universitets invigningshögtid

Den 22 januari invigdes Karlstads universitet. Studentkörerna Söt Likör och Sällskapet CMB spelade en viktig roll under den pampiga och livfulla invigningsceremonin som blandade värme och glädje med akademiskt allvar. Ceremonin ägde rum på Carlstad Conference Centre kl 16 – 18 och direktsändes i SVT 2 över Värmland.

Till pampig musik av Värmlands sinfonietta tågade fanbärare, rektorer, professorer och biträdande professorer in i centrets största sal, med plats för omkring 700 sittande, och tog plats på de främsta raderna. Salen var fylld till bristningsgränsen och runtomkring i andra salar satt de som inte fått plats och såg invigningen på storbilds-TV.

Så började stråkarna spela Gånglåt från Klockarberg och universitetskörerna Söt Likör och Sällskapet CMB stegade plötsligt in genom salens alla ingångar, taktfast sjungande. Fiolsolo stod CMB:s dirigent Erik Rynefors för. Tre CMB:are bar in den numera utflyttade CMB-sångaren och före detta studentkårsordföranden Peter Wallman med stor näverkont på ryggen. Han sattes ner vid ett träd på scenens vänstra kant och höll en fyndig monolog till kunskapens lov. Sedan sjöng Söt Likör Hammarströms Musik och Bis’p Thomas frihetssång i arrangemang av Hammarström. Söt Likörs dirigent Björn Eckerrot höll i taktpinnen.

De följande timmarna fylldes av lovord och förhoppningar ställda till Karlstads universitet och dess företrädare i ett flertal tal. Invigningen förrättades av utbildningsminister Thomas Östros som gav studentkårens ordförande Johanna Davidsson ett symboliskt kunskapens äpple i glas.

Talen blandades med orkestermusik av Värmlands sinfonietta, framträdande av Västanå teater, Solveig Ternström och Sven-Ingvars. Och så körerna förstås.

Påskantat, studentsången, Kung Liljekonvalje och Bellmans Stolta Stad var några av styckena på programmet och så förstås en utsökt framförd Sverige av Stenhammar.

Ceremonin avslutades med att processionen tågade ut igen, med universitetets, studentkårens och den svenska fanan i spetsen. Ett imponerande fyrverkeri över Klarälven tog vid och sedan gick välfyllda bussar upp till universitetet för en hejdundrande fest.

Se även reportage på universitetets hemsida:
http://www.kau.se/aktuellt/uninvig.html

Körerna under invigningen
Körerna under invigningen