Stolta Stad

av: Peter Wallman

Stolta Stad var en betraktelse av storstadslivet i Stockholm under 1700- och 1990-talet, ur körernas alldeles egna synvinkel. Vi tog oss igenom dessa tidsepoker tillsammans med Carl Michael Bellman respektive Magnus Uggla

Nu har det gått en tid sedan Högskolekörerna Söt Likör och Sällskapet CMB bjöd på den sista föreställningen av "Kör med Kör 1998 - Stolta Stad". Stolta Stad var en betraktelse av storstadslivet i Stockholm under 1700- och 1990-talet, ur körernas alldeles egna synvinkel. Vi tog oss igenom dessa tidsepoker tillsammans med Carl Michael Bellman respektive Magnus Uggla - var och en i sin tid. Två skilda epoker, kan tyckas, men att det finns gott om paralleller i storstadslivet då och nu visade körerna upp..

1998 är inte bara det år då Stockholm är Europas kulturhuvudstad, det är dessutom 10-årsjubileum för Kör med Kör. På våren 1988 beslöt sig högskolekörerna CMB och Söt Likör, med CMB:s dirigent Erik Rynefors i spetsen, att sätta en extra krydda till sin vårkonsert. Det blev Kör med Kör, en blandning av körkonsert, musikal och komedi, som sedan fortsatt att roa studenter och Karlstadsbor med tolv uppsättningar, varav åtta nya.

Kör med Kör 1998 - Stolta Stad var den trettonde uppsättningen. Manuset författas av körmedlemmar och regissör var Dan Enwall, känd från Cabary, Pygmalion och som översättare till Jesus Christ Superstar. Konstnärlig ledare och dirigent är Frödingstipendiaten och hedersmedlemmen av Karlstad Studentkår Erik Rynefors.Söt likör dirigeras av Björn Eckerrot, framgångsrik körledare bland annat för KFUM:s Blandade kör. Björn är sedan årskiftet ny ledare för Söt Likör.

Stolta stad.
Stolta stad.
Hela ensemblen i Stolta stad.
Hela ensemblen i Stolta stad.